Wheels On The Bus kismillió változata - de melyiket hallgassuk?

2014.10.03 14:15

Az angol nyelvű gyerekdalok közül jó néhány rengeteg változatban megtalálható a youtube-on, de csak egy töredékét mutatnám meg jó szívvel a gyerekeknek is - mivel nem szeretem a silány zenei hangzást és a gagyi animációt sem.

Viszont a Wheels On The Bus című dalt nagy kár lenne kihagyni az angolozós repertoárunkból, mert a szövege és a dallama egyszerű, mégis szinte a végtelenségig bővíthető, és mivel mozgással is követjük a szöveget, sokkal élvezetesebb a gyerekek számára és könnyebben is megtanulják a jelentését.

Az eredeti?

Ez a dal, egy népszerű amerikai gyerekdal - a szerző ismeretlen. Ahogy az lenni szokott Amerikában, ha valami egy kicsit is népszerű, akkor egy egész sorozat, talán még egy egész iparág is ráépül. Az interneten aztán minden terjed határok nélkül, így szerintem nyugodtan kijelenthetjük, hogy ez az egyik legnépszerűbb gyerekdal a világon.

www.thewheelsonthebus.com oldalon meg lehet rendelni a fent említett TV-s sorozatot DVD-n, Mo.-ra is szállítanak. A sorozat egyik főszereplője Argon, a Sárkány. Ő a busz vezetője, akinek a hangja nem másé, mint a legendás The Who zenekar énekeséé, Roger Daltrey-é. Nézzétek csak, hogy készült a dal:

Ennek a sorozatnak van még pár jó dala, itt egy majom is van a buszon, ebből is el lehet lesni pár dolgot. Ez már másik dal de ajánlom, mert az ételek neveit ebből jól meg lehet tanulni.

A mi kedvencünk

Nálunk a srácok mindig a "piros buszos" változatot akarják nézni, amit már képtelen vagyok visszakeresni a youtube-on, olyan régen letöltöttem és azóta annyi új változat került fel. A lényege, hogy nem túl gyors a zene és az alap dolgok szerepelnek benne:

The wheels on the bus go round and round...

the horn on the bus goes beep, beep, beep...

the wipers on the bus go swish, swish, swish...

the babies on the bus go wah, wah, wah...

the bell on the bus goes ding, ding, ding...

All day long / All through the town.

Természetesen a Super Simple Song-os és más változatokból is kivettünk néhány mondatot, hogy mindig újabb és újabb versszakok épüljenek bele az otthon énekelgetett dalunkba. A Play Along! foglalkozásokon is fogunk majd hozzáadni újabb és újabb versszakokat az alap dalhoz.

Az egyszerűbb érthetőség kedvéért nyomtathatunk ehhez a dalhoz is 'flash card'-okat is, amelyeket felmutatva a gyerekeknek éneklés közben jobban szemléltethetjük, hogy miről énekelünk. Az ilyen kártyák nagyon hasznosak, laminálással tartóssá is tehetőek.

A mozgást innen leshetjük el, vagy Ms Patty-től  innen, akinek a sok mozgásos, saját dalait nagyon-nagyon szeretjük és fel fognak bukkanni a Play Along! foglalkozásokon is.

Kreatívoskodjunk is!

Nyomtathatunk párat a letölthető kifestők közül, mint például ez itt. Már a kis  2 évesekkel is el lehet készíteni a tojástartó tetejéből ezt az iskolabuszt. A Pinterest-en legalább annyi kreatív ötletet találhattok ebben a témában (dobozból készült buszok, torták, parti ötletek, jelmezek, stb.), mint ahány változata megtalálható a dalnak a youtube-on.

Haladó angolozóknak

Nálunk az egész család nagy rajongója a Barefoot Books kiadványainak, nagyon jó dalaik vannak (szintén elérhetőek a youtube-on), ezeket ismertük meg mi is először, de mostanra már számos olyan könyvet is beszereztünk, amelyek alapján készültek a dalok. Pár hete jöttek ki ezzel a dallal, ami nem a szokványos történet, hanem egy guatemalai faluból megy a busz a piacra - és egy kis meglepő fordulat is van benne. Mi imádjuk!

 

Válasszátok ki Ti is a kedvenceteket és jó dalolást kívánunk!