Thanksgiving, azaz Hálaadás - november negyedik csütörtöke Amerikában

2014.11.24 22:19

A nyelvtanulás során érdemes az adott nyelv mögött álló kultúrákkal is megismerkedni. Az internet és a televíziózás által a világ bármely pontja rendkívül közelivé válik, más országok - kifejezetten az angolszász országok - ünnepei, hagyományai sorra beszivárognak életünkbe. Sokszor azonban inkább a külsőségeket vesszük át, elveszik a lényeg. 

Hálaadás / Thanksgiving az Egyesült Államok egyik legfontosabb nemzeti ünnepe. Egy-két dolog miatt hasznosnak tartom, hogy egy kicsit közelebbről is megismerkedjünk ezzel az ünneppel. 

- Ezen az estén összejönnek a családok, a bővebb család is, együtt töltenek egy estét, vacsoráznak egy jót. Általában pulyka kerül az asztalra. Ez az ünnep igazán a családról szól, a mi Szentesténkhez hasonlóan. (Karácsony előestéjén Amerikában leginkább a barátokkal, kollégákkal partiznak az Amerikaiak, az ajándékot hozó 'Santa Clause' pedig reggel érkezik a gyerekekhez.)  

- Ez egy olyan este, ami arról szól, hogy hálásak vagyunk azért, amink van: hagyományosan az őszi betakarítás utáni terményekért, manapság már inkább a családtagjainkért, barátainkért. (Még a karácsonyi bevásárlási őrület előtt érdemes átgondolni, hogy mik a fontos dolgok a számunkra.) 

- Ezzel az ünneppel indul a karácsonyi időszak, sokan pénteken sem mennek dolgozni, elutaznak a hosszú hétvégére a családhoz. Sokan igyekeznek kihasználni a nagy kedvezményeket, amit az áruházláncok kínálnak (ez az igazi 'Black Friday').

A gyerekeket leginkább a pulykás játékok, dalok érdeklik, ezeket hallgatják. 

Five Little Turkeys

Ten Little Turkeys

Azért, hogy a gyerekek tudják is, hogy miről is szól az ünnep és hogy hogyan alakult ki ez ünnep, több játékos dal ezt is bemutatja. 

I Am Thankful

Thanksgiving Song

The Story of Thanksgiving 

A gyerekek nagyon szeretnek alkotni, több aranyos, színes, gyerekekkel jól elkészíthető alkotni valót találhattok itt

Happy Thanksgiving!