A British Council rendezvényén jártam

2014.05.19 23:36

Olyan jó, hogy nemcsak megerősítést, de gyakorlati segítséget is kaphatnak az otthoni angolozáshoz a szülők, ha már foglalkoznak a gondolttal, hogy a belevágjanak! Ráadásul egy ilyen neves, hiteles szervezettől, mint a British Council, melynek kollégája megosztja az érdeklődő szülőkkel az általuk ismert módszereket és forrásokkal is segíti az angolozós mókát.  

 

A British Council (az Egyesült Királyság kulturális és oktatási intézete) is fontosnak tartja, hogy a kisgyermekek lehetőség szerint már a szüleik segítségével gyermekkorban elkezdjenek ismerkedni az angol nyelvvel, ennek támogatására indította útjára Családi Angol programját. A LearnEnglish Family program azoknak a szülőknek szól tehát, akik szeretnék 10 évesnél fiatalabb gyermekeik angol-nyelvtudásának fejlődését elősegíteni.

 

 

 

 

 

 

 

 

A magyarországi irodájuk két részes, interaktív előadássorozatot kínál az érdeklődő szülők számára, ahol számos felmerülő kérdésre választ adnak (mikor?, hol?, hogyan?, mennyit? angolozzunk gyermekünkkel), valamint válogatott angol nyelvű játékokat, dalokat, meséket, feladatlapokat és kreatív ötleteket ajánlanak  az otthoni angolozáshoz.

 

Az előadó, Fehér Judit angol tanár, tanárokat oktat, nyelvkönyveket szerkeszt, szóval komoly szakembernek számít, de a leginkább azzal győzött meg, hogy ő is otthon angolozott a gyermekeivel. A nagyobbik fia már 27 éves, és még mindig nem hagyták abba!

 

Bátorította a kissé bizonytalan szülőket, jó néhány praktikus tanáccsal is ellátott bennünket és konkrét kérdésekre is válaszolt. A legfontosabb dolgokat most megosztom Veletek:

MIÉRT angolozzunk otthon?

- nyissunk ki egy ablakot ezáltal - a világra és a nyelvekre

- globális értés a cél (nem kell minden egyes szót, kifejezést pontosan értenie)

- és hogy megértse, hogy ez jó és hasznos

 

HOGYAN angolozzunk otthon?

- lehetőleg alakítsunk ki egy "angol sarkot", amikor ide belépünk, angolul beszéljünk

- esetleg legyenek olyan állatkáink, bábjaink, akik csak angolul beszélnek

- de mindig legyen JÁTÉK az angolozás

- a lényeg: ne erőltessük, az intimitás megmaradjon

 

MIKOR angolozzunk?

- mindig ugyanabban az időben, mondjuk amikor felkel a délutáni alvásból

- vagy bármikor, amikor a gyereknek kedve van hozzá, de mindig csak akkor!

 

Csak pár dolgot kell szem előtt tartani és a móka (és a siker) garantált!